Ψήφισμα Απεργίας 20-9-2012
20/9/2012
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
0ΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ – ΚΛΑΔΩΝ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΑΘ
ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΟΛΠ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΟΠΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΓΑΤΩΝ ΟΛΠ
ΨΗΦΙΣΜΑ
Της απεργιακής συγκέντρωσης στους κλάδους του Τουρισμού, του φαρμάκου, του μετάλλου, των λιπασμάτων, των εμποροϋπαλλήλων, των λιμανιών, των τσιμέντων, των αθλητικών εγκαταστάσεων, του θεάτρου.
20/09/2012
Είναι προφανές ότι κάτω από την επίκληση της μνημονιακής δέσμευσης του Ν.4046/2012 για εναρμόνιση ανταποδοτικότητας στη σχέση εισφορών – παροχών των εφάπαξ βοηθημάτων, το Υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να μετακυλήσει άμεσα στους ασφαλισμένους την τεράστια λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων που προέκυψε μετά το PSI και έμμεσα να προβεί σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων που σχετίζεται με τις προθέσεις για αναδρομική παρακράτηση από όσους έλαβαν εφάπαξ τις περασμένες δεκαετίες. Οι αντιφατικές, έωλες, επιφανειακές οικονομικές εκτιμήσεις που βαπτίστηκαν «αναλογιστική μελέτη» και αργότερα «οικονομική μελέτη ειδικού σκοπού» έχουν καταλήξει σε αλληλοσυγκρουόμενα αποτελέσματα προφανούς σκοπιμότητας, αφού ουδέποτε ζητήθηκαν να αποσταλούν από το Ταμείο τα απαιτούμενα στατιστικά και οικονομικά στοιχεία που χρειάζεται μια αναλογιστική μελέτη και εξ’ αυτού προκύπτουν οι τεράστιες ευθύνες του Υπουργείου ότι χωρίς τις αναλογιστικές μελέτες για όλους τους Τομείς του Ταμείου προχωρά σε δραματικές αλλαγές στο εφάπαξ των ασφαλισμένων.
Οι παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν βρίθουν ανακριβειών, δεν έλαβαν υπ΄ όψιν τη λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια των Τομέων, τα σημαντικά και μετά το PSI αποθεματικά που διαθέτουν αρκετοί από αυτούς, την περιουσία και τις προσόδους της. Επιπλέον αντί του πραγματικού ετήσιου επιτοκίου της Τράπεζας της Ελλάδος χρησιμοποιήθηκε στους υπολογισμούς τεχνικό επιτόκιο σημαντικής απόκλισης. Είναι τοις πάσι γνωστό, όμως, ότι το τεχνικό επιτόκιο χρησιμοποιείται για τις αναλογιστικές εκτιμήσεις του μέλλοντος, ενώ για τα παρελθόντα χρόνια οι οικονομικές εκτιμήσεις γίνονται βάσει των πραγματικών επιτοκίων των ετών που εξετάζονται!!! Ως προς την ωρίμανση δε των μισθωτών ελήφθη υπ όψιν η ωρίμανση των μισθών του Δημοσίου (2%) ενώ στην πραγματικότητα αναφερόμαστε στον Ιδιωτικό Τομέα με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και υπερπολλαπλάσιες αυξήσεις για δεκαετίες.
Τα λανθασμένα συμπεράσματα της «μελέτης» εμφανίζουν τομείς χωρίς ελλείμματα, με αποθεματικά και περιουσία που λόγω της δήθεν Εναρμόνισης, απαιτείται μείωση του 2 χορηγούμενου εφάπαξ σε αυτούς. Αντιθέτως, στους πραγματικά ελλειμματικούς Τομείς που δεν διαθέτουν αποθεματικά για να χορηγήσουν τα οφειλόμενα εφάπαξ, προτείνεται αύξηση παροχών προκειμένου να εξισωθούν με τις εισφορές!!!
Απαιτούμε από το Υπουργείο Εργασίας να εγκρίνει την πραγματοποίηση αναλογιστικών μελετών για όλους τους Τομείς που θα βασίζονται σε λεπτομερή επιστημονικά και τεκμηριωμένα στοιχεία για να εξασφαλιστεί πραγματικά η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ΤΑΠΙΤ. Επίσης, η όποια παρέμβαση εξορθολογισμού απαιτείται, θα γίνει κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του ΤΑΠΙΤ και θα πρέπει να διέπεται από το αίσθημα δικαίου απέναντι στους ασφαλισμένους που έχουν ήδη βάναυσα πληγεί από την ύφεση, την ανεργία και την περικοπή των αποδοχών τους.
Το εφάπαξ του Ιδιωτικού Τομέα σε κάθε περίπτωση δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση για το Κράτος, αφού τα Ταμεία Πρόνοιας δεν συμμετέχουν καθόλου στο δημοσιονομικό χρέος της χώρας και στο έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης, δεν έχουν την καθολικότητα των επικουρικών συντάξεων και υφίστανται μόνο σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους και όπου είχαν συναφθεί ως επί το πλείστον με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Άρα η Κυβέρνηση και το Κράτος μόνο την υψηλή εποπτεία σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα των αποφάσεων μπορεί να παρέχει, αφού το ΤΑΠΙΤ είναι ένας αυτοχρηματοδοτούμενος και αυτοδιοικούμενος οργανισμός. Επίσης, η οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση θα πρέπει να βασιστεί σε τεκμηριωμένα στοιχεία βάσει ολοκληρωμένων αναλογιστικών μελετών και όχι σε αντιφατικές οικονομικές εκτιμήσεις και σκοπιμότητες, και πάντως με τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. του ΤΑΠΙΤ.
Μετά από συζήτηση μεταξύ των μελών του, το Δ.Σ. του ΤΑ.Π.Ι.Τ. και με τη σύμφωνη γνώμη της Κυβερνητικής Επιτρόπου, και αφού έλαβε υπόψη του τα αλληλοσυγκρουόμενα αποτελέσματα μεταξύ της οικονομικής μελέτης ειδικού σκοπού του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και των συνταχθεισών αναλογιστικών μελετών, από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για τους Τομείς που υπάρχουν ήδη μελέτες, αποφάσισε ομόφωνα
1.Την απόρριψη των συμπερασμάτων της οικονομικής μελέτης ειδικού σκοπού του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και οποιασδήποτε αλλαγής στο υφιστάμενο καθεστώς που διέπει τις εφάπαξ παροχές.
2.Εμμένει στο αίτημά του για την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών για τους Τομείς Πρόνοιας του ΤΑ.Π.Ι.Τ. προκειμένου να εκτιμηθεί σωστά η βιωσιμότητα του κάθε Τομέα και να ληφθούν αποφάσεις στη σωστή βάση.
Οι κλάδοι που συναπαρτίζουν το ΤΑΠΙΤ απαιτούμε:
Όλα τα πολιτικά κόμματα, να πάρουν θέση απέναντι στη νέα καταλήστευση των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων για το εφ’ άπαξ.
Απαιτούμε από το Υπουργείο Εργασίας να εγκρίνει την εκπόνηση πραγματικών αναλογιστικών μελετών για όλους τους Τομείς οι οποίες να βασίζονται σε λεπτομερή επιστημονικά και τεκμηριωμένα στοιχεία, ώστε να εξασφαλιστεί πραγματικά η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ΤΑΠΙΤ.
Ο Υπουργός Εργασίας, επιτέλους να διαβουλευτεί μαζί μας και να μην νομοθετήσει για μας χωρίς εμάς!