ΓΙΟΡΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 2017
9/3/2017
Προς -Σωματεία Μέλη μας
-Όλες τις εργαζόμενες του Κλάδου
8 Μαρτίου – Η μέρα της γυναίκας
Συναδέλφισες και συνάδελφοι,
Η 8 Μάρτη έχει καθιερωθεί ως μέρα μνήμης των αγώνων του γυναικείου κινήματος, αποτίμησης των κατακτήσεών του και αφετηρίας νέων στόχων, σε επαγγελματικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο. Γιορτάζει κάθε γυναίκα, σε όλα τα μέρη του κόσμου, άσχετα με την ηλικία, την οικονομική κατάσταση ή κοινωνική τάξη.
Ήταν 8 Μαρτίου 1857, στη Νέα Υόρκη, τη πόλη των μεταναστών – μία πόλη-σταθμός, μία πόλη αντιθέσεων και ελευθερίας, όταν ράφτρες και υφάντρες , βγήκαν στους δρόμους, απαιτώντας μείωση των εξαντλητικών ωρών εργασίας - από 16 σε 10 ώρες την ημέρα, ωράριο που οι άντρες είχαν ήδη κατακτήσει πριν από 17 χρόνια - και ζητώντας ίσα μεροκάματα με τους άντρες όπως και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Η εξέγερση αυτή πνίγηκε στο αίμα ύστερα από βίαιη επίθεση της αστυνομίας.
Έχουν περάσει τόσα χρόνια, κι όμως η γυναίκα σε πολλές χώρες του κόσμου, αντιμετωπίζεται με βία και ανισότητα.
Σήμερα, χιλιάδες γυναίκες κακοποιούνται, βιάζονται, εκμεταλλεύονται από συζύγους και εργοδότες. Εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο εργάζονται το ίδιο σκληρά με τους άνδρες, εν τούτοις, σύμφωνα με στοιχεία, αμείβονται χαμηλότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους.
Σε χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, δεν τολμούν να δείξουν καν το πρόσωπό τους, αφού το κρύβουν πίσω από μία μπούρκα, δεν έχουν δικαίωμα να οδηγήσουν, να ντυθούν σαν θηλυκά.
Η 8 Μαρτίου είναι μέρα κινητοποιήσεων για την υποστήριξη της ισότητας και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στη κοινωνία.
Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών.
Στις μέρες μας, σε πολλές περιοχές, η μέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα και έχει γίνει απλά μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες, όπως συμβαίνει και
με τη γιορτή της μητέρας και τη μέρα του Αγ. Βαλεντίνου. Επίσης πολλές γυναίκες θεωρούν ότι είναι μέρα γιορτής και διασκέδασης.
Το γυναικείο κίνημα έχει καταγραφεί ως το πιο πετυχημένο και ανατρεπτικό κίνημα του 20ου αιώνα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΑΝΤΖΙΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ