ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
25/11/2024
Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των 13 χωρών που υπέγραψαν τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, στην Κωνσταντινούπολη, το Μάιο του 2011, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για τα διεθνή πρότυπα στο συγκεκριμένο τομέα.
Η σύμβαση:
είναι η πρώτη διεθνής πράξη που περιέχει ορισμό του φύλου
ποινικοποιεί αδικήματα, όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ο καταναγκαστικός γάμος, η παρενοχλητική παρακολούθηση, η αναγκαστική άμβλωση και η αναγκαστική στείρωση
αναγνωρίζει ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μορφή διάκρισης
καθιστά τα κράτη υπεύθυνα όταν δεν αντιδρούν επαρκώς σε αυτή τη μορφή βίας.
Το 2018 το Ελληνικό Κοινοβούλιο κύρωσε τη Σύμβαση με νόμο και προσάρμοσε τις σχετικές διατάξεις της εσωτερικής νομοθεσίας. Η Σύμβαση τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2018.
Το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη δημιουργία ενιαίας γραμμής βοήθειας για τα θύματα βίας κατά των γυναικών. Ο αριθμός της είναι το 116 016. Οι γυναίκες που είναι θύματα βίας μπορούν να καλούν τον ίδιο αριθμό σε ολόκληρη την Ε.Ε. για να έχουν πρόσβαση σε συμβουλές και στήριξη.
Το 2023 ιδρύθηκε στη χώρα μας, η νέα Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρμόδιο όργανο για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, σε όλους τους τομείς.
Επίσης δημιουργήθηκε η 24ωρη γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας 197. Στις κλήσεις που δέχεται η γραμμή, περιλαμβάνονται και περιστατικά έμφυλης/ενδοοικογενειακής βίας. Τα στελέχη της γραμμής παρέχουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και κινούν τους μηχανισμούς άμεσης κοινωνικής παρέμβασης.
Στους πίνακες που ακολουθούν, παρουσιάζονται στοιχεία που προέρχονται από την 4η ετήσια έκθεση για τη βία κατά των γυναικών του Ελληνικού Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας https://isotita.gr/category/statistika-stoixeia-meletes/via-kata-twn-gynaikwn/.
Τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν, ως έναν βαθμό, τη διάσταση του φαινομένου στην ελληνική κοινωνία.
Δείκτες από την αστυνομία σχετικά με τη βία κατά των γυναικών (2010-2022)
Η «γυναικοκτονία» είναι όρος διεθνής που έχει υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Να επισημάνουμε αρχικά ότι δεν ορίζεται ως «γυναικοκτονία» κάθε φόνος, κάθε δολοφονία γυναίκας. Ο όρος «γυναικοκτονία» δηλώνει τη δολοφονία γυναίκας επειδή είναι γυναίκα, είναι σύντροφος, μπορεί σύζυγος, είναι μητέρα ή κόρη. Στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή που να συμπεριλαμβάνει τη διάσταση του φύλου.
Ετήσιος αριθμός γυναικών άνω των 18 ετών, θυμάτων γυναικοκτονίας στα πλαίσια του νόμου περί ενδοοικογενειακής βίας ως ποσοστό γυναικών θυμάτων ανθρωποκτονίας (2020-2022, ΕΛΑΣ)
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Πηγές:
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
https://www.consilium.europa.eu/el/policies/eu-measures-end-violence-against-women/
EUROPEAN TRAINING PLATFORM ON DOMESTIC VIOLENCE
https://training.improdova.eu/el/data-and-statistics-el/